Sunday 21 September 2014

Resepi: Kentang Bakar dengan Ayam dan Epal (Baked Potato with Chicken and Apple)

Resepi: Kentang Bakar dengan Ayam dan Epal (Baked Potato with Chicken and Apple)

Saya suka pelbagai variasi resepi kentang bakar. Malah ianya hanya semudah membakar kentang, bawang putih, garam dan dilumur dengan minyak zaitun sahaja. Kentang bakar merupakan hidangan yang menyihatkan kerana kurang lemak, rendah kolesterol malah merupakan "comfort food" yang berkhasiat dan mengenyangkan. Anak sulung saya, Acha Ziza sangat menggemari hidangan kentang bakar.

Ini merupakan salah satu variasi resepi kentang bakar yang saya suka-suka cuba. Hidangan kentang bakar berpotensi untuk menjadi satu hidangan yang lengkap dan seimbang jika turut dimasukkan dengan ayam atau daging, buah-buahan seperti epal serta sayur-sayuran seperti lobak merah, brokoli, kobis bunga (cauliflower) dan tomato, atau pelbagai variasi buah dan sayur lain. Ini menjadikannya satu hidangan yang lengkap dengan karbohidrat, protein, lemak, serat, vitamin dan mineral.




Bahan-bahan:


4-5 biji kentang (atau sebanyak mana disukai), dikupas kulit dan dipotong 1/2 inci
300gm isi ayam (boleh juga gunakan dada atau paha ayam)
1 biji epal, dihiris
5-7 ulas bawang putih, tidak perlu dibuang kulit, diketuk
Rempah daun selasih (basil leaves) (boleh juga ditambahditukar dengan herba rosemary, rosemary sesuai bersama epal)
Serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Minyak zaitun (olive oil)

Cara-cara:

  1. Peram daging ayam bersama garam dan rempah basil leaves. Letak di dalam peti sejuk bahagian tengah selama 30-45 minit.
  2. Lumurkan loyang atau pie pan dengan sedikit minyak zaitun.
  3. Susun kentang yang telah dikupas kulit dan bawang putih yang telah diketuk (tanpa dibuang kulitnya) ke dalam loyang atau pie pan.
  4. Taburkan serbuk lada hitam, rempah basil leaves mengikut kesukaan dan garam secukup rasa.
  5. Susun daging ayam yang telah diperam di celah-celah kentang.
  6. Susun hirisan epal di atasnya. 
  7. Tuangkan minyak zaitun ke atas bahan-bahan tersebut, kira-kira sebanyak 1-2 senduk minyak.
  8. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 250 darjah.
  9. Bakar guna api atas dan bawah, sehingga kentang lembut dan ayam menjadi masak (dengan cara open bake, boleh juga jika ingin menutupnya dengan kerajang aluminium).
  10. Keluarkan dari oven dan lenyekkan bawang putih yang telah lembut dibakar. Buang kulitnya.
  11. Lumur bawang putih yang telah dilenyek pada ayam dan kentang. 
  12. Gaul perlahan kesemua bahan-bahan untuk mencampurkan rasa kesemuanya. Berhati-hati bagi mengelakkan kentang menjadi hancur.
  13. Sedia untuk dihidangkan. Boleh juga dicampur sedikit perahan lemon untuk rasa lebih segar dan tangy.

Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment