Thursday 18 September 2014

Resepi Hidangan Seimbang: Sandwich Telur

Resepi Sandwich Telur


Sandwich telur ini merupakan salah satu cara untuk menghidangkan sajian yang lengkap dengan karbohidrat, protein, lemak dan vitamin serta mineral. Lobak merah yang dipotong halus juga boleh ditambah ke dalam campuran inti untuk menambahkan lagi khasiat dan warna yang menarik. Kanak-kanak yang memilih makanan terutama yang kurang gemar memakan sayuran akan dapat menikmati sandwich ini tanpa menyedari mereka sedang memakan timun atau lobak.

Hidangan ini sesuai untuk sarapan pagi, hidangan minum petang atau dibuat bekal makanan anak-anak ke sekolah atau juga dibawa berpiknik. Jika dipotong kecil, ianya sesuai dijadikan finger food ketika jamuan atau parti.


Bahan-bahan:

1 biji telur rebus
1/2 batang timun dibuang tengah, dipotong halus (timun dibuang tengah bagi mengelakkan inti sandwich menjadi terlalu berair)
7 sudu makan mayonis
1 buku roti
Mentega atau marjerin untuk disapu pada roti
Secubit lada sulah atau lada hitam ditumbuk halus
Garam secukup rasa


Cara- cara:

  1. Hancurkan telur rebus dengan menggunakan garpu di dalam sebiji mangkuk.
  2. Campurkan mayonis, timun dan lada sulah atau serbuk lada hitam serta garam secukup rasa. Gaul rata.
  3. Sapu mentega atau marjerin pada kepingan roti.
  4. Kemudian, sapu campuran inti tadi pada roti dan lipat dua kepingan roti tersebut.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment