Wednesday, 29 October 2014

Resepi Ringkas: Ayam Masak Kicap Ringkas Chinese-style

Resepi Ringkas: Ayam Masak Kicap Ringkas Chinese-style 


Resepi ayam masak kicap ini sangat ringkas dengan bahan-bahan yang sedikit dan asas kepada kebanyakan resepi masakan Cina. Hidangan ini memberi nilai sentimental kepada saya kerana inilah hidangan kegemaran saya dan adik-beradik saya sejak kecil sehingga sekarang, dan semestinya daripada air tangan mak. Hidangan ini sesuai untuk lauk ayam yang ringkas tetapi sedap untuk anak-anak, ibu-ibu bekerjaya dengan masa terhad di dapur, juga untuk hidangan orang bujang atau yang baru mengenali dapur.

Ayam Masak Kicap Ringkas Chinese-style

Bahan-bahan:


300gm daging ayam, dipotong kecil
1 inci halia, dihiris halus
3-5 ulas bawang putih, diketuk
Sedikit serbuk stok ayam
4 sudu makan kicap soya pekat
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara-cara:


  1. Panaskan minyak masak di dalam kuali.
  2. Masukkan bawnag putih diikuti oleh halia sehingga kekuningan dan keluar bau.
  3. Masukkan daging ayam, dan kacau rata.
  4. Tutup kuali dengan tudung kuali. Biar pada api sederhana sehingga ayam masak, kira-kira 5-10 minit. Sekali sekala gaul rata bagi membolehkan daging ayam masak sekata.
  5. Masukkan kicap dan serbuk stok ayam. gaul lagi sehingga rata. 
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Sangat ringkas, bukan? Selamat mencuba!








Simptom dan Gejala Kekurangan Protein

No comments:

Post a Comment