Friday 31 October 2014

Resepi Ikan: Bawal Putih Masak Asam Kuning Authentic Melanau

Resepi Ikan: Bawal Putih Masak Asam Kuning Authentic Melanau


Masakan ini merupakan sejenis masakan tradisional etnik Melanau di Sarawak. Saya mewarisi resipi ini daripada mak yang juga mewarisinya daripada nenek saya. Menarik tentang masakan ini ialah penggunaan asam kelubi atau lebih dikenali sebagai "asam payak" di kalangan penduduk Sarawak, atau "bauun" di kalangan orang Melanau, yang memberi rasa masam yang unik dan berbeza jika dibandingkan dengan penggunaan asam lain yang biasa digunakan seperti asam keping, asam jawa dan sebagainya.

ikan bawal putih masak asam kunyit authentic Melanau
Bawal Putih Masak Asam Kuning


Bahan-bahan:


3 ekor bawal putih bersaiz sederhana, disiang dan dikerat kepada beberapa bahagian
3 biji asam kelubi, dikupas dan dihiris-hiris permukaan isinya
3 batang serai, dititik

Bahan tumbuk:
1 tangkai cili merah
2-3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci ibu kunyit
1/4 inci halia

Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
2 cawan air

Cara-cara:


  1. Tumbuk kunyit terlebih dahulu sehingga lumat.
  2. Lumurkan ikan dengan kunyit dan garam.
  3. Tumbukkan bahan-bahan tumbuk (cili, bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit) sehingga sedang-sedang lumat.
  4. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan serai dititik.
  5. Kemudian, masukkan bahan-bahan tumis yang telah ditumbuk tadi. Gaul rata sehingga naik bau.
  6. Masukkan air. Biarkan sehingga mendidih pada api sederhana besar.
  7. Setelah mendidih (biasanya saya menunggu buakan air kali kedua), masukkan ikan yang telah dilumur dengan kunyit dan garam tadi. Kacau sedikit.
  8. Biarkan mendidih sehingga ikan masak. Jangan dibiarkan terlalu lama bagi mengelakkan ikan hancur.
  9. Masukkan garam secukup rasa.
  10. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

Makanan Tinggi Gula Penyebab Jerawat




Vitamin dan Mineral untuk Menghilangkan Parut Jerawat

No comments:

Post a Comment